Moravská firma UNEX má záujem rozbehnúť výrobu v sninskom Vihorlate

14.11.2006 Snina

Snina 13. novembra (TASR) - Strojársko-metalurgická spoločnosť Unex, a. s, Uničov plánuje začať bližšie nešpecifikovanú výrobu v areáli bývalého sninského Vi...
Snina 13. novembra (TASR) - Strojársko-metalurgická spoločnosť Unex, a. s, Uničov plánuje začať bližšie nešpecifikovanú výrobu v areáli bývalého sninského Vihorlatu, s. r. o. Počas dnešného protestného zhromaždenia asi stovky bývalých zamestnancov Vihorlatu to prezentoval zástupca moravskej firmy Boris Keka.

Unex má záujem prenajať si v sninskom Vihorlate výrobné priestory a stroje a prijať zatiaľ nespresnený počet pracovníkov z radov jeho bývalých zamestnancov. \"Predpokladáme, že výroba by sa mohla rozbehnúť už od nového roku s tým, že v prvej fáze by bola zamestnaná menšia skupina ľudí a postupne by u nás prácu nachádzali aj ďalší zamestnanci, \" uviedol pre TASR Keka. Dodal, že spoločnosť v týchto dňoch intenzívne mapuje situáciu v sninskej firme a rokuje so všetkými oprávnenými vlastníkmi bývalého Vihorlatu. Unex chce týmto krokom riešiť dopyt svojich odberateľov, popredných svetových spoločností, ktorý už nestačí pokrývať vlastnými kapacitami na strednej Morave. Presné informácie o začatí výroby a jej obsahu podá vedenie Unexu 25. novembra v Snine.
Bývalí pracovníci sninskej spoločnosti sa dnes pred podnikom stretli, aby protestovali proti prieťahom vo vyplatení svojich mzdových pohľadávok. \"Odpracovala som tu od 1977 rokov bez prestávky, dlhujú mi trojmesačnú výplatu, zhruba nejakých 29 000 korún a neviem či odstupné bude alebo nebude, \" posťažovala sa 47-ročná bývalá pracovníčka Vihorlatu. V podobnej situácii je 385 bývalých zamestnancov, ktorí nemajú vyplatené mzdy a odstupné od marca. Tie im dlhuje posledný majiteľ Vihorlatu, prešovská firma Sidéria.
Podľa člena Predsedníctva OZ KOVO Jozefa Balicu dôvodom protestného zhromaždenia sú nevyplatené pohľadávky v objeme zhruba 25 miliónov Sk. \"Kroky odborov pokračujú ďalej, nič nepozastavujeme, nič nerušíme, máme teraz návrhy na vydanie platobných rozkazov, a potom podľa toho, aké podmienky na vyrovnanie pohľadávok budú nastolené, sa zariadime ďalej, \" povedal Balica.
Skupina Unex je svetovo uznávaným výrobcom v odbore ťažkého strojárstva a partnerom radu svetových priemyselných kooperácií. Špecializuje sa na vývoj, výrobu, montáž a modernizáciu kolesových rýpadiel pre ťažbu nerastných surovín. K jej produkcii patria tiež oceľové konštrukcie - od výroby mostov, žeriavov, výrobných a športových hál a pod.
 

Vyberte región